Hästinsamling på Laufskálarétt

2017-09-30 - 13:00

Hästinsamlingen på norra Island.... En saga, en dröm, som alltid funnits högt upp på önskelistan. Och nu var det äntligen dags. Hela denna Islandsresa har varit möjlig tack vare ett samarbete med Horses Of Iceland (som ni kan höra mer om i intervjun med Þórdís Anna Gyfadóttir). Tillsammans med olika journalister från Tyskland var vi inbjudna till Island i samband med hästinsamlingen på Laufskálarétt för att rapportera om islandshästen och dess unika plats i den Isländska kulturen.

Vi åkte den korta biten från Hólar till Laufskálarétt där det redan fanns många bilar och människor på plats. Själva insamlingen av hästar startar tidigt på morgonen men det är först runt 11 på förmiddagen som hästarna kommer ner till fållan där de skall sorteras. Molnen hängde lågt över dalen och det var fuktigt och rått i luften när vi stod och väntade på hästarna. Plötsligt såg man en rörelse, och ur dimman kom denna fantastiska syn av hundratals hästar, ledda av en grupp glada ryttare. Allt fler hästar rann nedför bergssidan, olika färger, runda, vältränade, olika åldrar och alla möjliga gångarter. Det var nog inte bara vi som hade svårt att hålla lycko-tårarna borta.

Hästar i dimman
Hästarna kom nedför berget i dimman.
Varma hästar
Fuktig luft och varma hästar.
Lerig häst.
Det var lite geggigt i de bakre leden.
Hästar i dimma
Det tog liksom alddrig slut... Alla dessa hästar i olika form och färg. Vackrare än den vackraste tavla.
Ridhäst
De hästar som reds under insamlingen fick gå in i sina egna rasthagar och vila i väntan på fortsatt färd hemåt.
Hästhagen
De ca 600 insamlade hästarna fick gå i en stor hage i anslutning till sorterings-fållan.
Hästar i hage
En mäktig syn, en hage med oräknerligt antal hästar och väldigt lite oro. Mestadels var det helt lugnt och hästarna åt och vilade.
Hästar i fållan
Ett 50-tal hästar i taget togs in i fållan och nu gäller det för de olika avelsgårdarna att hitta sina egna hästar. Många känner igen sina hästar men de flesta hade ändå med sig chip-läsare för att kolla att de fick rätt hästar med sig hem.
Sortering av hästar.
Även inne i fållan var det lugnt, hästarna rörde sig i skritt i stora cirklar och när man hittat en häst som skulle sorteras ut i en fålla hjälptes flera människor åt att fösa den åt rätt håll.
Koll av öronmärkning
Förr var det vanligt att man hade märken i hästarnas öron.
Hästar i fålla
De hästar som sorterats ut i sin fålla var också lugna och verkade känna varandra väl.
Glad häst
Att det var trångt ibland verkade inte påverka hästarna.
Glada gubbar.
Vi hann med flera intervjuer under dagen, bla.a. med dessa glada herrar som berättar om hur hästinsamlingen går till.
Sjungande män.
Hästinsamlingen är också en folkfest. I Skagafjördur finns en stark sångtradition och sången pågick under hela dagen. De kunde till och med sjunga Bellman!
Dimma i dalen
Solen bröt igenom stundvis under dagen men det fanns fortfarande stråk av dimma kvar i dalen.
Thordis
Vår ciceron och guide Thordis som arbetar som projektledare för Horses of Iceland och som var oss behjälplig under hela resan.
Gunnar
Fotografen Gunnar som arbetar åt Horses Of Iceland filmade även från drönare. Hans filmer går att se via horses of icelands hemsida och är väl värda ett besök.
Lunch
Efter drygt 2 timmar var hästarna färdigsorterade och det var dags för lunch innan hästarna skulle hem till sina gårdar.
Hästarna går hemåt
De gårdar som har längst väg får börja. En flock i taget släpps ut från fållan och börjar den sista etappen hem.
Över bron.
Varje gård har med sig många ryttare. En grupp ryttare visar vägen, flocken med lösa hästar går efter och sist kommer ytterligare en grupp med ryttare som driver flocken framåt.
Hästar på väg hem
Många av flockarna följde bilvägen och det var inte alltid så lätt att få hästarna att stanna på häst-stigen i diket, många valde att springa på vägen istället.

 

#HorsesOfIceland