Nya världsrekord i 250 m pass

2018-07-08 - 11:47
Konrad och Gudmundur
Den nya världsrekordhållaren Konráð Valur Sveinsson på fuxen Kjarkur frá Árbæjarhjáleigu II och Guðmundur Björgvinsson Glúmur på svarta frá Þóroddsstöðum

Det tidigare världsrekordet i 250 m pass var 21,41 och hölls av Bjarni Bjarnason och Hera frá Þóroddsstöðum. Under passtävlingarna på Landsmót var det inte mindre än fyra ryttare som red fortare än detta!

Árni Björn Pálsson och Dalvar frá Horni I(21,30), Guðmundur Björgvinsson och Glúmur frá Þóroddsstöðum (21,29), Sigurbjörn Bárðarson och Vökull frá Tunguhálsi II (21,16) och Konráð Valur Sveinsson Kjarkur frá Árbæjarhjáleigu II som var ytterligare en hundradel snabbare och slutade på nya världsrekord-tiden 21,15.

I klassen som heter P1-250 m pass rider ryttarna två och två. Man startar från startboxar och när grindarna öppnas startar tidtagningen. Man har 50 m på sig att från valfri gångart lägga hästen i pass, sedan är det snabbast i mål som gäller och det står domare längs banan som bedömer om hästarna går i pass. På större tävlingar rider man 4 lopp fördelade på två dagar. I det första loppet lottas startordningen men i de följande loppen är det "omvänd startordning" som gäller d.v.s. de med långsamma tider startar först och de med snabbast tider rider mot varandra på slutet. 

Ryttare och avlare har länge vetat att passlopp kräver styrka, explosivitet och, när det gäller den längre sträckan 250 m, även uthållighet. Hästarna behöver även ha rätt psyke, de måste ha en glädje i att springa men de måste också ha "vinnarskalle" dvs en vilja att komma först i mål och inte släppa förbi sina konkurrenter, och mod att inte vika åt sidan om någon annan kommer i närheten utan hålla sin linje och kämpa för att komma först. Nu pågår även forskning om hur dessa egenskaper styrs och inom kort kommer en intervju med leg. vet. Laura Bas Conn vid SLU, som intresserat sig för detta ämne. 

Diddi och Árni Björn Pálsson Dalvar frá Horni
I det här fallet var inte gammal äldst... Sigurbjörn var en ynka hundradel långsammare än sin många år yngre konkurrent. I sista loppet red Sigurbjörn mot Árni Björn Pálsson Dalvar frá Horni.