Gångarten pass-Lena Lennartsson

2019-02-05 - 13:33
Domaren Lena Lennartsson
Domaren Lena Lennartsson

Vi på Islandshästpodden älskar pass och vi vill verkligen dela med oss av denna passion till alla våra lyssnare. Vi kontaktade Lena Lennartsson som är FEIF-domare och som har ett brinnande intresse för gångarter, och bad henne reda ut begreppen runt pass. Vad är pass egentligen? Hur vet man om det är pass och inte snabb tölt? Hur går de olika tävlingsgrenarna till och vad är det som är viktigt i de olika grenarna? 

Mitt i sväv.
Flygande pass går riktigt fort och i ett moment befinner sig hästen verkligen i sväv vilket vi kan se på den här bilden där Lena rider sin häst Töfri frá Flugumyri. Lena berättar i intervjun att "när diagonalen är i luften är det pass" och det syns tydligt på denna bild: det diagonala benparet höger bak-vänster fram befinner sig under hästen då hästen svävar.
Tidig svävfas.
Här är Lena och Töfri precis i det läge när vänsterbenen har sparkat ifrån och de är precis i början av sväv-fasen. Man kan också se det som kallas "passgrepp" dvs att Töfri har vinklat hasen på höger bak så att bakbenet kommer högt ovan marken för att få stor kraft framåt i nästa steg.
Viking i tölt.
Tölt
Viking i pass
Pass

På dessa två bilder kan vi se hästen Viking från Österåker som har stor talang för gångarter. Den övre bilden visar tölt och den undre bilden visar pass. Om man tittar på Vikings ben så är de i liknande fas, så hur kan man se skillnad på pass och tölt? Titta på de tre knepen som Lena beskriver i poddavsnittet:

1.  "Diagonalen möts i luften". I den övre töltbilden möts diagonalen på marken. Den undre bilden är tagen när höger framben fortfarande är kvar i marken, men alldeles strax kommer hästen att vara i svävmoment, och då kommer diagonalen att mötas i luften. (se de tidigare bilderna på Lena och Töfri som är tagna i exakt rätt moment)

2. "Hästen har ett passgrepp med bakbenet". Jämför bakbenssteget i den övre töltbilden och den nedre passbilden. I pass vinklar hästen hasen och lyfter in bakbenet högt under kroppen, nästan mellan buken och marken.

3. "Pass-spänning i kroppen". På dessa två bilder syns tydligt den skillnad i kroppshållning och anspänning som hästen har i pass jämfört med den kroppshållning den har i tölt.