Om podden

Det här med Islanshästpodden började våren 2016 när vi satt i bilen, på väg till Skeids passtävling i Toftinge. Det tar lååång tid att köra från Dalarna så vi hade gott om tid att prata om både det ena och det andra. Anna sa "Vi kan väl starta en podcast om islandshästar?" och Mirre svarade "Vad är en podcast?" På den vägen är det.

Vilka är vi då?

Mirjam Horn, eller "Mirre", är häst-tjej in i själen. Uppväxt bredvid en ridskola började hästkarriären vid ca 7 års ålder. Gick grundläggande instruktörsutbildning inom svenska ridsportförbundet  i början av -90-talet och arbetade flera år som ridlärare på halvblodsridskola innan islandshästen kom in i livet 1996. Har arbetat hos Ia och Denni där utbildningen fortsatte med unghästprov, C-tränarexamen och dåvarande B-instruktörsexamen. Ett par års samarbete med Johan Häggberg i början av 2000-talet gav ytterligare erfarenhet men 2004 var det dags att skaffa en "riktig utbildning" och det blev 5,5 år på läkarutbildningen vid Uppsala Universitet och efterföljande AT-tjänst i Gällivare.

Efter flera års arbete inom tre olika specialiteter stod det dock klart: själen och engagemanget låg fortfarande hos hästarna så numer är läkar-jobbet på paus och all tid läggs på de egna hästarna, undervisning inom islandshäst-ridning och -hantering, poddande och en del arbete på avelsgården Knutshyttan. Fotografering är också en hobby som växer allt mer och som på senare tid även tagit plats i företaget.

Anna Munters är en kvinna som gilla tempo! Hon har en otrolig arbetskapacitet, hon får alltid saker gjorda och när det kommer till ridning är det passridning, och gärna med startboxar, som är favoriten. Hästarna har funnits med i princip hela livet, och utan tillgång till ridskola eller instruktörer fick hon på egen hand med egensinnig ponny upptäcka hästarnas tjusning. Islandshästen kom in i livet av en slump eftersom det ingick en islänning i den gård familjen köpte då de flyttade tillbaka till Dalarna. Fortfarande, utan formell utbildning, hittade hon till passridningen genom hästen Fluga som egentligen köptes in som en bra barbacka-häst men som visade sig ha både anlag och vilja att springa pass. Det blev så bra att de t.o.m. startat SM tillsammans.

Till vardags arbetar Anna med nätbaserat lärande på YrkesAkademin. Hon är en fena på datorer och tekniska lösningar och om hon inte själv kan lösa problemet har hon en uppsjö av goda vänner som kan hjälpa till.

Några viktiga milstolpar för oss:

4 september 2016 publicerade vi vårt första avsnitt. Det var en intervju med domare Anne Fornstedt.

I juli 2017 fick vi vår första press-ackreditering! Det var på SM för islandshästar och strax därefter också på VM i Holland.

4 september 2017 hade vi "1-års kalas" med tårta på avelsvisningen på Romme. Vi hade då haft 500 000 besök på våra filer!

I september åkte vi till Island för att göra intervjuer. Denna resa kunde genomföras tack vare projektet "Horses of Iceland". Kolla in deras hemsida www.horsesoficeland.is #horsesoficeland

Den 1 november 2017 kunde vi med hjälp av samarbetspartners lansera vår egen hemsida med domänadress www.islandshastpodden.se

Första advent 2017 fick vi press-ackreditering till SIHS och gjorde många intervjuer.

Den 13 april 2018 passerade vi 1 000 000 (en miljon) besök på våra ljudfiler!! Så galet roligt.

Juli 2018 fick vi press-ackreditering till Landsmót i Reykjavík, fantastisk upplevelse där vi framför allt rapporterade via vår Facebook-kanal men knöt många kontakter för kommande program. 

 

Mirjam Horn & Anna Munters  Miljam Horn & Anna Munters